1News Online:
Home » , , » Sukan - Menjelang Pertemuan Piala Liga Inggris - Wenger: Reading Tetap Hebat

Sukan - Menjelang Pertemuan Piala Liga Inggris - Wenger: Reading Tetap Hebat

Tuesday, October 30, 2012 | 5:28 PM


London - Kejayaan sebuah kelab bola sepak kerap dilatarbelakang sokongan kewangan yang kuat. Tetapi tak semua kelab mempunyai keuntungan tersebut, meskipun tetap boleh tampil hebat. Reading salah satunya.

Sanjungan tersebut dilontarkan Wenger menjelang pertemuan Reading vs Arsenal di pusingan keempat Piala Liga Inggeris, Selasa (30/10/2012) malam nanti waktu setempat.

Musim lalu Reading berjaya naik ke Premier League setelah menjadi juara di belakang Champions (carta kedua di Liga Inggeris). Selain itu, masih pada musim yang sama, mereka juga berjaya melepasi pusingan suku akhir Piala Liga Inggeris.

Pengurus Arsenal, Arsene Wenger, menilai 'keajaiban' yang diraih Reading tersebut tidak lepas dari kerja keras Brian McDermott. Pengurus berusia 51 tahun itu adalah bekas pemain tengah Arsenal dan membarisi skuad The Gunners pada tahun 1978-1984.

"Anda harus memberi ucapan taniah kepada Brian McDermott atas kejayaannya membawa Reading naik (ke Premier League) musim lalu. Saya percaya dia telah membuat keajaiban," ujar Wenger di Eurosport.

"Reading telah melakukan perkara yang benar dalam pembinaan pemain mereka. Mereka adalah salah satu contoh pasukan yang tidak menghabiskan banyak wang dan hidup dari sumber mereka sendiri."

Pernyataan Wenger tersebut boleh diertikan sebagai bentuk persedian. Sepanjang sejarahnya, Arsenal dan Reading sudah bertemu sembilan kali di pelbagai pertandingan. Dari semua pertemuan tersebut The Gunners selalu menjadi pemenang.

"Saya selalu menghormati apa yang dilakukan Reading. Ada sebuah kualiti kerja di balik kejayaan mereka. Arsenal akan menerima cabaran mereka (di Piala Liga) dan kami faham mereka akan melakukan apa saja ketika menentang kami," ujar pelatih asal Perancis tersebut.
Kongsi artikel ini : :

Post a Comment

 
Copyright © 2012. 1News Online - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger