1News Online:
Home » » Tutorial Blog - Cara pasang fungsi Reply to comment pada blogspot

Tutorial Blog - Cara pasang fungsi Reply to comment pada blogspot

Wednesday, October 31, 2012 | 3:25 AM


Pada entri yang lalu, ada tutorial tentang threaded comment yang di bina oleh Shamsmi. Walaubagaimanapun, terdapat bebrapa kelemahan yang sangat ketara pada threaded comment tersebut.

Selain dari sukar untuk di pasang pada blogspot, fungsi threaded comment tersebut akan menjadi error apabila kita cuba memasang sweetiles tooltip, di mana comment post yang sedia ada pada blog akan menjadi double.

Terdapat lagi satu hack yang telah dibina oleh Chen, di mana fungsi pada comment yang di bina oleh beliau akan memudahkan untuk membuat reply pada setiap comment. Anda boleh melihat contoh tersebut pada bahagian comment blog ini.

Untuk mencuba hack tersebut, hanya ikut beberapa langkah yang mudah di bawah

Sila save script template sebagai backup.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya, tick pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl+F. Anda akan lihat bar Find akan terpapar. Kemudian, taip atau paste kod <data:commentpostedbymsg>atau kod<data:commentpostedbymsg/> dan tekan Enter. Jika tiada kod <data:commentpostedbymsg> sila gunakan pula kod <dd class='comment-footer'>

Langkah 3


Salin kod di bawah dan edit pada bahagian yang di bold dengan menggantikan ID blog anda. Untuk mengetahui ID blog anda, sila lihat URL pada page Edit HTML.(rujuk gambar di atas)

<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID blog disini&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>[Reply to comment]</a></span>

Langkah 4

Salin kod yang telah siap di edit (rujuk langkah 3) dan kemudian, paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <data:commentpostedbymsg> atau <data:commentpostedbymsg/> kod atau kod <dd class='comment-footer'> (rujuk langkah 2)

Langkah 5

Akhir sekali, klik Preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik Save


Kongsi artikel ini : :

Post a Comment

 
Copyright © 2012. 1News Online - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger