1News Online:
Home » » Amaran Kesihatan Mungkin Dicetak Pada Setiap Batang Rokok

Amaran Kesihatan Mungkin Dicetak Pada Setiap Batang Rokok

Monday, November 5, 2012 | 11:33 AM


Oleh SARBAN SINGH
SEREMBAN: Dengan anggaran kira-kira 100,000 rakyat Malaysia mati setiap tahun yang disebabkan penyakit yang berkaitan dengan merokok, Kerajaan boleh menggunakan cara dengan mencetak perkataan “Merokok adalah berbahaya kepada kesihatan” pada setiap batang rokok.
Dalam usaha lain drastik untuk menggalakkan orang ramai terutamanya golongan muda daripada melakukan tabiat itu, pengeluar rokok juga boleh dihalang daripada membuat dakwaan mengenai gred tembakau, kualiti dan rasa produk mereka.
Ini dan lain-lain peruntukan baru mungkin akan dimasukkan dalam Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 apabila Kerajaan menguatkan penguatkuasaannya bagi menjadikan tempat-tempat awam benar-benar bebas daripada asap rokok.
Satu sumber kerajaan memberitahu The Star bahawa Kementerian Kesihatan akan mendapatkan maklum balas orang ramai secara dalam talian, dalam tempoh dua minggu lagi, mengenai rancangan yang tegas untuk menggalakkan rakyat Malaysia daripada merosakkan kesihatan mereka melalui merokok.
Sumber itu berkata, pindaan yang dicadangkan adalah selaras dengan Kaji Selidik Tembakau Audit Global (GATS) Malaysia 2011 yang dijalankan baru-baru ini, di mana 83.5% responden mahu 100% bebas dari asap rokok di tempat awam.
"Di bawah cadangan kementerian itu, perkataan Merokok Membahayakan Kesihatan perlu jelas dicetak pada setiap batang rokok untuk mengingatkan perokok sedia ada dan potensi bahayanya sekiranya ia dinyalakan," kata sumber itu.
"Dengan kira-kira 4,000 bahan kimia dalam rokok dan asap rokok, yang antara lainnya, mempunyai kesan karsinogenik, kementerian juga mahu tahap tar dan nikotin dalam rokok akan dikurangkan lebih lagi," katanya.
Difahamkan, kementerian mencadangkan tahap nikotin akan dikurangkan dari 1.5mg untuk 1.25mg bagi setiap batang dan dari 20mg ke 15mg untuk kandungan tar.
Ia mahu ini dikurangkan lagi kepada 1mg (nikotin) dan 10mg (tar) dalam masa terdekat.
Sumber itu berkata, bagaimanapun, syarikat-syarikat tembakau telah meminta tahap nikotin dalam rokok akan dikurangkan kepada tahap hanya 1.3mg dan tar kepada 15mg dari 2014 dan ke 1mg dan 10mg masing-masing menjelang 2018.
"Juga kepada kad yang akan memperuntukkan arahan supaya pengeluar untuk meningkatkan saiz amaran kesihatan bergambar pada pek mereka mengenai kesan merokok, dari sekurang-kurangnya 40% kini ke 50%," kata sumber itu.
"Kementerian sudah pun melihat model Australia, di mana syarikat-syarikat tembakau hanya dibenarkan untuk menjual produk mereka dalam bungkusan kosong, oleh itu, tidak dapat menggunakan kekuatan jenama mereka untuk memasarkan produk mereka," katanya.
Di bawah kaedah pembungkusan yang kosong itu, syarikat-syarikat tembakau tidak dibenarkan untuk memaparkan warna jenama atau logo mereka pada bungkusan kotak rokok.
Sumber itu berkata, syarikat-syarikat tembakau dan pengimport juga akan diperlukan untuk menulis surat secara rasmi kepada kementerian setiap kali mereka mahu menyemak semula harga runcit produk mereka.
"Satu lagi pindaan menyatakan bahawa perokok juga akan tidak lagi dibenarkan untuk menyala sepanjang jalan kaki lima atau di mana-mana kawasan yang dilindungi yang merupakan sebahagian daripada sebuah premis.
"Dalam erti kata lain, jika terdapat dinding perimeter luar bangunan, perokok tidak akan dibenarkan untuk menyala dalam kawasan berkenaan," katanya.
Kongsi artikel ini : :

Post a Comment

 
Copyright © 2012. 1News Online - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger