1News Online:
Home » , , » Arteta Tetap ambil Penalti Utama Arsenal

Arteta Tetap ambil Penalti Utama Arsenal

Saturday, November 17, 2012 | 6:54 PM


London - Kegagalan Mikel Arteta menyempurnakan sepakan penalti pada perlawanan menentang Fulham tidak memudarkan kepercayaan Arsene Wenger. Arteta tetap diutamakan untuk mengambil sepakan penalti arsenal.

Arteta melepaskan peluang kemenangan Arsenal selepas tendangan penaltinya pada perlawanan tersebut, diselamatkan oleh penjaga gol, Mark Schwarzer.

The Gunners hanya membawa pulang satu mata kerana perlawanan berakhir 3-3.

Meskipun begitu, Wenger tidak menyalahkan Arteta selepas perlawanan. Bahkan, bekas pemain Everton itu tetap akan dipercayai menjadi pengambil tendangan penalti pertama Arsenal.

"Dia mengambilnya kerana dalam senarai saya dia adalah yang pertama," kata Wenger kepada London24. "Lukas Podolski  kedua , Theo Walcott adalah yang ketiga untuk mengambil sepakan

"Jelas Arteta sedih. Mikel adalah orang yang mempunyai tumpuan dan motivasi tinggi untuk selalu memenangi perlawanan. Satu perkara yang tidak boleh anda tanyakan tentang Mikel Arteta adalah hasratnya untuk menang dan tampil bagus untuk pasukan," kata pengurus berasal Perancis dari itu.

"Dengan penalti-penalti itu, cuba katakan siapa pemain di dunia ini yang belum pernah gagal melakukan tendangan penalti?. Lionel Messi yang menjaringkan 76 gol pada musim lalu gagal penalti ketika menentang Chelsea di separuh akhir Liga Juara-Juara. Andrea Pirlo gagal, semua pemain pernah gagal. "

"Itu adalah sebahagian daripada permainan dan anda perlu menerimanya. Tentu saja akan membuat anda kecewa jika gagal, orang-orang akan kata 'kenapa anda tidak memanggil pemain lain?' Pemain lain pun boleh gagal juga".
Kongsi artikel ini : :

Post a Comment

 
Copyright © 2012. 1News Online - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger