1News Online:
Home » , , » Chelsea raih untung, bebas hutang

Chelsea raih untung, bebas hutang

Monday, November 12, 2012 | 4:00 PM


KEJAYAAN Chelsea musim lepas akhirnya membawa keuntungan buat pertama kali kepada kelab itu sejak ia diambil oleh Roman Abramovich.
 
Jutawan Rusia itu yang membeli Chelsea pada 2003 telah menghabiskan jutaan ringgit bagi membawa The Blues berada di kedudukan teratas dalam bola sepak Eropah .
 
Penantian itu nyata berakhir apabila kejayaan Chelsea yang mengalahkan Bayern pada final Liga Juara-juara Mei lalu. The Blues juga mengumumkan mereka kini meraih keuntungan dan bebas daripada hutang.

Selain itu, peningkatan pendapatan Chelsea yang luar biasa itu bukan sahaja disebabkan menjadi juara Eropah, tetapi juga faktor penjualan beberapa pemain.
 
Tahun lepas, Chelsea mengalami kerugian £67 juta (AS$108 juta). Bagaimanapun angka tersebut berubah pada 30 Jun lalu apabila The Blues mendedahkan mengaut keuntungan  sebanyak £1.4 juta (AS$22 juta).

Chelsea juga mengumumkan pada hari Jumaat lepas apabila mereka membuat rekod perolehan sebanyak £255 juta (AS$407 juta) - yang dikatakan Chelsea antara kelab kelima terbesar dalam bola sepak Eropah.

Keuntungan £33 juta (AS$52 juta) dari tahun lepas turut didorong oleh Kesatuan Bola Sepak Eropah (Uefa) di mana Chelsea menjadi kelab pertama meraih gelaran Liga Juara-juara termasuk keuntungan menerusi jualan pemain £28 (AS$46 juta).

Bagaimanapun, Chelsea adalah salah satu kelab di bawah perhatian kewangan berikutan pelaksanaan peraturan baru Uefa Fairplay, yang memerlukan pasukan itu berdikari dan mengehadkan jumlah yang dikeluarkan.
 
Jika mereka tidak mencapai sasaran ini, maka Chelsea menghadapi penyingkiran daripada beraksi dalam kejohanan-kejohanan utama Eropah.

"Cabaran besar adalah kita sentiasa mempunyai satu pasukan yang berjaya dan sering memenangi trofi. Pada masa yang sama, ia berjaya membuat keuntungan.

"Objektif telah ditetapkan seluruh perniagaan, dari Akademi bawah 21 dan semua jalan melalui pasukan pertama,” kata Ketua Eksekutif Chelsea, Ron Gourlay.

Tambah Gourlay: "Falsafah kelab kami dibina pada kejayaan. Kami mempunyai kejayaan di atas padang tahun ini, seperti yang kita tahu, pasukan Chelsea adalah kelab yang pertama memenangi Liga Juara-juara."

"Dan kami menikmati ia di luar bidang serta membantu kami menyuntik pelaburan kewangan ke pasukan," katanya.

Selain itu, Chelsea juga kini dikatakan tengah berusaha untuk meningkatkan aliran pendapatan, dengan menandatangani perjanjian tiga tahun tenaga global dengan perbadanan Rusia Gazprom pada bulan Julai sementara mengambil kawalan penuh operasi media digital.

"Kita memihak kepada 'Fairplay' Kewangan. Kami sedang melakukan segala-galanya dalam kuasa kami untuk mematuhi peraturan baru, dan ini adalah berita baik untuk kelab,” kata pengurus Chelsea, Roberto di Matteo.

Tambah di Matteo: "Untuk pertama kalinya, kami berjaya mencapai keuntungan - juga terima kasih kepada kejayaan di atas padang, dengan penaja baru yang berjaya menyelesaikan mengenai pemindahan pasaran."

"Jadi dengan melangkah ke hadapan, saya fikir Chelsea kini berada di kedudukan yang kukuh untuk kekal berdaya saing di peringkat domestik dan juga di peringkat antarabangsa," katanya.

Kongsi artikel ini : :

Post a Comment

 
Copyright © 2012. 1News Online - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger