1News Online:
Home » » Negara - Taufan Sandy Tidak Beri Kesan Besar Terhadap Agensi Pengembaraan Tempatan

Negara - Taufan Sandy Tidak Beri Kesan Besar Terhadap Agensi Pengembaraan Tempatan

Thursday, November 1, 2012 | 1:27 AM


KUALA LUMPUR: Agensi-agensi pengembaraan tempatan tidak nampak sebarang kesan besar ke atas perniagaan mereka berikutan bencana taufan Sandy yang merosakkan sebahagian besar kawasan pantai timur Amerika Syarikat.
Naib Presiden Pengembaraan Luar Negara, Persatuan Ejen-ejen Pelancongan danPengembaraan Malaysia (MATTA), Jeffri Sulaiman berkata, Amerika Syarikat bukanlahdestinasi utama bagi ahli persatuannya, oleh itu kesan taufan tersebut adalah minimum.
"Setakat ini, kami belum lagi dimaklumkan ahli-ahli persatuan kami berhubung sebarang pembatalan atau penangguhan perjalanan ke New York atau sebaliknya," katanya kepada Bernama ketika dihubungi pada Rabu.
Jurucakap Mayflower Acme Tours Sdn Bhd berkata tidak ada individu atau lawatan secara berkumpulan yang diatur oleh syarikat itu ke Amerika yang terjejas sejak minggu lepas.
Bagaimanapun, beliau berkata, buat masa sekarang Mayflower sedang mengatur satu kumpulan pelancong ke Amerika, membabitkan sebuah syarikat, yang dijadual bermula pada 8 Nov ini. Sehingga sekarang belum menerima sebarang notis pembatalan lawatan tersebut.
Dalam pada itu, Holiday Tours and Travel menasihatkan pelanggannya supaya membeli insurans sebagai perlindungan terhadap penerbangan atau pembatalan jadual perjalanan mereka.
Sebuah agensi pengembaraan di Jalan Ipoh di sini berkata pihaknya sudah mengeluarkan nasihat perjalanan kepada mereka yang akan membuat perjalanan ke destinasi-destinasi yang terjejas dengan taufan Sandy.
"Ini dapat membantu kami untuk memaklumkan mereka berhubung sebarang potensi pembatalan dan memaklumkan mereka mengenai perkembangan keadaan terkini," kata syarikat itu menerusi laman Facebook kepada Bernama.
Sementara itu, Malaysia Airlines memaklumkan, penerbangan pesawatnya bagilaluan Kuala Lumpur-Taipei-Los Angeles, tidak terjejas dengan taufan Sandy. - BERNAMA
Kongsi artikel ini : :

Post a Comment

 
Copyright © 2012. 1News Online - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger