1News Online:
Home » » Obama, Romney Kembali Berkempen Menjelang Saat Akhir Pilihan Raya

Obama, Romney Kembali Berkempen Menjelang Saat Akhir Pilihan Raya

Friday, November 2, 2012 | 3:25 PM


GREEN BAY: Presiden Barack Obama dan Mitt Romney dari Republikan kembali berkempen pada Khamis, walaupun kesan ribut di jalan raya dan kediaman masih belum pulih.
Dengan baki lima hari lagi menjelang pilihan raya pada Selasa, Obama menerima pengesahan daripada Datuk Bandar New York Michael Bloomberg, yang membangkitkan slogan "perubahan" pada 2008 dan berkata beliau adalah satu-satunya calon yang sebenarnya telah berjuang untuk itu. Romney mengkritik Obama sebagai kesayangan kerajaan yang akan mengembangkan birokrasi persekutuan.
 Pemilihan di peringkat kebangsaan itu menunjukkan kebuntuan bangsa, dan Obama dan Romney akan menghabiskan hari-hari terakhir di lapan negeri yang akan menentukan siapa yang akan menang dengan 270 undi pemilih yang diperlukan untuk menuju ke White House. 
Obama menjadikan Wisconsin sebagai perhentian pertama daripada empat negeri pada Khamis yang sebelum ke perhimpunan di Nevada dan Colorado dan ke Ohio pada sebelah malam. Hari Romney penuh dengan aktiviti kempen di seluruh Virginia. "Anda mungkin kecewa dengan perubahan, tetapi anda tahu apa yang saya percaya, anda tahu pendirian saya," Obama memberitahu 2,600 orang di landasan lapangan terbang di Wisconsin, sebahagian negeri penting dalam strategi pilihanraya beliau . "Saya tahu bagaimana perubahan akan kelihatan kerana saya telah berjuang untuk itu." Pada perhimpunan di Doswell, Virginia, Romney mengkritik komen Obama bahawa beliau ingin untuk menyatukan agensi-agensi kerajaan yang berurusan dengan isu-isu perniagaan di jabatan baru di bawah setiausaha perniagaan. "Saya tidak fikir menambah kerusi baru dalam Kabinet beliau akan membantu menambah peluang kerja di Main Street," kata Romney. Pekerjaan sekali lagi menjadi tumpuan perbahasan sengit pada Jumaat apabila kerajaan mengeluarkan angka pengangguran bagi bulan Oktober. 
Sebarang perubahan besar dari bilangan 7.8 peratus pada September berpotensi mempengaruhi pengundi. Obama dan Romney telah menangguhkan selama beberapa hari akibat ribut bersejarah Sandy yang melanda pesisir timur, meninggalkan kemusnahan dan memaksa Obama untuk menumpukan perhatian beliau terhadap situasi selepas ribut.
Kongsi artikel ini : :

+ comments + 1 comments

November 2, 2012 at 3:46 PM

bersunggu2 dorg berkempen...

Post a Comment

 
Copyright © 2012. 1News Online - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger