1News Online:
Home » , » Singapura Jadi juara Piala AFF Suzuki

Singapura Jadi juara Piala AFF Suzuki

Sunday, December 23, 2012 | 1:46 AM

Singapura menjadi negara pertama untuk menang Piala AFF Suzuki empat kali walaupun tewas 1-0 dalam perlawanan kedua kepada Thailand.

Pasukan Singa telah mencatatkan kemenangan agregat 3-2 ke atas Thailand dalam dua perlawanan dengan Thailand. Pasukan tuan rumah telah menguasai perlawanan kedua di Stadium Superchalasai dan Kirati Keawsombut menjaringkan gol sulung dengan tandukan baik.

Ini juga merupakan perlawanan terakhir bagi jurulatih Radojko Avramovic yang dijangka tidak akan meneruskan kontrak selepas sembilan tahun, beliau meraih kemenangan ketiga dan adalah jurulatih paling terbaik dalam kejuaraan ini selepas kemenangan pada tahun 2004 dan 2007.

Thailand, yang merupakan pasukan terbaik sebelum perlawanan akhir ini, telah mencatatkan kemenangan senang ke atas Filipina, Myanmar dan Vietnam dalam kumpulan A dan berjaya menyingkir Malaysia dalam peringkat separuh akhir tetapi mengalami kekalahan pertama di Stadium Jalan Besar dalam perlawanan terakhir pertama.

Pasukan Singapura telah memulakan perlawanan dengan kelebihan 3-1 dan ia kelihatan mereka enggan mengambil risiko dengan gerakan serangan.

Thailand mencipta peluang pertama apabila Darsakorn Thonglao memberi hantaran yang tepat kepada Kirati tetapi Daniel Bennett berjaya menghalangnya.

Dua minit kemudian, kesilapan penjaga gol Singa Izwan Mahbud memberi Jakkapan Pornsai peluang tetapi tandukannya terkena tiang.

Ketua pasukan Thailand Panupong Wongsa telah memberi tandukan baik pada minit ke 24 tetapi percubaannya gagal melepasi Izwan.

Lima minit kemudian, Piyaphon Buntao berjaya memecut lepas benteng pertahanan Singapura dan memberi bola kepada Teerasil Dangda tetapi Datsakorn mensia-siakan hantarannya.

Thailand akhirnya membuka tirai dalam minit terakhir babak pertama apabila hantaran Theerathon ditanduk masuk oleh Kirati.

Singapura melancarkan satu-satunya gerakan serangan dalam babak kedua apabila Shahril Ishak memecut di sayap kanan dan memberi hantaran tepat kepada Aleksandar Duric tetapi Piyaphon merampas bola dari penyerang veteran itu pada minit terakhir.

Peminat Thailand sedar bahawa kemenangan 2-0 akan memberi mereka kemenangan dan mereka telah cuba untuk memberangsangkan pasukan. Hasilnya adalah apabila penjaring gol terbanyak kejuaraan ini, Teerasil memberi rembatan kencang pada minit ke 72 tetapi malangnya ia tersasar.

Thailand kelihatan tertekan dan gerakan serangan mereka sering gagal pada minit terakhir. Walaupun telah melancarkan serangan bertubi-tubi, gawang Izwan gagal dibolosi hingga wisel penamat.

Thailand: Kawin Thamsatchanan, Piyaphon Buntao, Panupong Wongsa, Chonlatit Jantakam, Theerathon Bunmathan, Adul Lahsoh, Phichitphong Choeichiu, Datsakorn Thonglao (Pipob On-mo 69'), Kirati Keawsombut (Apipoo Suntornpanavej 78'), Jakkapan Pornsai (Chanathip Songkrasin 74'), Teerasil Dangda.

Singapore: Izwan Mahbud, Daniel Bennett, Baihakki Khaizan, Safuwan Baharudin, Shaiful Esah, Shahdan Sulaiman (Fazrul Nawaz 77'), Fahrudin Mustafic, Isa Halim, Aleksandar Duric, Shahril Ishak, Khairul Amri (Qiu Li 88').
Kongsi artikel ini : :

Post a Comment

 
Copyright © 2012. 1News Online - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger